You are currently viewing 5 porad na zdrowe grillowanie.

5 porad na zdrowe grillowanie.

Grillowanie to chyba ulubiona przez Polaków forma spędzania wolnego czasu wraz z przygotowywaniem posiłku podczas ciepłych dni. Często kojarzy się z ciężkostrawnymi potrawami i nadmiarem kalorii, ale wcale nie musi tak być. Jak sprawić, by grillowane dania były smaczne i jednocześnie zdrowe? Oto pięć wskazówek, które pomogą Ci cieszyć się grillowaniem wraz z dbaniem o swoje zdrowie.

Po pierwsze gotowe sosy i marynaty często zawierają dużą ilość cukru, soli oraz konserwantów. Lepszym wyborem będą mięsa samodzielnie zamarynowane. Użyj domowych mieszanek przypraw, oliwy z oliwek, cytryny, czosnku, świeżych ziół czy jogurtu naturalnego. Dzięki nim Twoje dania będą smaczniejsze i zdrowsze.

Zdrowe grillowanie to świadome zakupy

Po drugie czytaj etykiety produktów, które chcesz położyć na grilla. Gotowe wyroby zawierają często małą ilość mięsa w mięsie, a płacimy za nie niemało… Sprawdzaj zawartość procentową mięsa i staraj się unikać produktów ze zbędnymi dodatkami, takich jak glukoza, azotany, hydrolizaty, czy tłuszcz palmowy. Jeszcze lepiej, gdy zamiast karkówki postawisz na drób, tofu, tempeh lub ryby.

Unikaj przypalania potraw

Po trzecie przypalone mięso może zawierać szkodliwe substancje, które zwiększają ryzyko chorób. Aby tego uniknąć, nie grilluj jedzenia na zbyt wysokiej temperaturze i obracaj je regularnie. Użyj również tacek aluminiowych lub naczyń żaroodpornych do grillowania, aby zapobiec kontaktowi tłuszczu z ogniem. Kontakt ten prowadzi do wytworzenia na przykład rakotwórczych wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, czy heterocyklicznych amin aromatycznych. Nazwy brzmią strasznie i zaufaj mi, nie chcesz ich w swoim jedzeniu. Jeśli zważasz na kwestie ekologiczne, możesz się wyposażyć w stalowe tacki wielokrotnego użytku.

Dokładnie wyczyść ruszt

Po przeczytaniu poprzedniego punktu już wiesz, co powoduje przypalanie potraw. To samo odnosi się do przypalonego rusztu z resztkami jedzenia. Koniecznie umyj ruszt za każdym razem, żeby te toksyczne związki nie paliły się ponownie.

Nie zapomnij o świeżych warzywach

Na zakończenie przejdźmy do bardzo istotnej kwestii. Tradycyjnie grillowane potrawy często podawane są z ciężkimi sosami i pieczywem. Zamiast tego wybierz lekkie sałatki na bazie świeżych warzyw i pełnoziarniste pieczywo. Domowy sos na bazie jogurtu naturalnego to świetna alternatywa dla tłustych dipów.

Słupki warzywne. Porady na zdrowe grillowanie.

Świeże warzywa to nieodzowny dodatek do zdrowego grillowania. Dostarczają błonnika, witamin i pomagają w zwiększeniu poziomu sytości.

Zdrowe grillowanie — podsumowanie

Podsumowując zdrowe grillowanie to przede wszystkim świadome wybory. Wybierając jakościowe mięso, świeże warzywa, domowe marynaty i lekkie dodatki, możesz cieszyć się smacznymi posiłkami, jednocześnie dbając o zdrowie. Dzięki tym prostym poradom grillowanie stanie się nie tylko pyszną, ale i zdrową tradycją.

Chcesz poczytać więcej o zdrowej diecie? Zapraszam do mojego wpisu o diecie śródziemnomorskiej (klik).

Do zobaczenia w kolejnym wpisie!

Dodaj komentarz